Ако сте „щастлив“ собственик на малка баня, тогава може да има смисъл да изоставите масивната вана и да инсталирате компактна душ кабина. Напоследък душ кабините са много популярни. Има много причини за инсталирането на душ кабини. На първо място, това е тяхната компактност. Например, каква вана може да се монтира в комбинирана баня с площ от 3-4 м²? За такава стая е подходящ само седящ модел с дължина 120 см. В същото време не трябва да се забравя за поставянето на тоалетната чиния и други водопроводни инсталации.

Основата за душ кабината.

Основата на душ кабината е поднос, който е направен от полиметилметакрилат, наречен просто акрил, който е хигиеничен и устойчив на химикали. Акрилната повърхност е трайна, еластична, не пожълтява с времето и се измива добре. Тъй като акрилът е боядисан до пълната му дълбочина, драскотини с повърхностите му могат лесно да бъдат отстранени. Ако закупите евтина китайска кабина, тогава трябва да знаете, че вместо акрил се използва ABS пластмаса, която няма всички предимства на акрила. Тя е крехка и бързо се износва. След 2-3 години пластмасовите части ще изглеждат много изтъркани.

Но с всички предимства на акрила има и някои недостатъци – това е гъвкавост. Поддушеви корита, направени изцяло от акрил, са лесни за натискане. За да се придаде по-голяма твърдост на акрила, се прави метална рамка или ПДЧ, залепено с фибростъкло. За по-скъпи душ кабини се използват по-трайни акрилни материали, например Marano или Corian за някои модели джакузи. Понякога дърво или естествен камък се използва за довършване на палета, но такива продукти, като правило, принадлежат към особено скъпи модели душ кабини.

Материали за врати и стени.

Обикновено стъклените релси се правят прозрачни, тъй като матираното или шарено стъкло визуално намалява пространството на банята.Те произвеждат разнообразни форми на стъклени релси за душ кабини: полукръгли, многостранни, правоъгълни и т.н. Размерите на душ кабините също се различават значително: има компактни модели, но има модели с размерите на малка баня.

Не трябва да избирате душ кабини без профил и хромиран ъгъл.Този дизайн изглежда красив, но не много качествен, освен това изисква голямо умение по време на монтажа, докато има възможност за течове, тъй като е много трудно да се монтира оградата, така че дори да не се образуват минимални пропуски. Няма смисъл да се използва уплътнител – кабината ще загуби привлекателния си вид.

Особено популярни са моделите душ кабини с плъзгащи се врати, тъй като те не заемат много място.Изборът на такава кабина обаче трябва да се подхожда с голямо внимание, тъй като при такива модели плъзгащите се врати могат просто да се задръстят или да излетят от водачите. трябва да се обърне внимание на фитингите. Изберете твърд монтаж в горната и долната част на вратата с водачите. Отварящите се врати със сигурност не изглеждат толкова елегантни като плъзгащите се врати, но са по-надеждни. Ако искате да си купите евтина и висококачествена душ кабина, тогава изберете модели с отварящи се врати …

Надяваме се тази статия да ви помогне да избегнете грешки при избора на душ кабина за вашата баня. Успех и до скоро!

Источник – TopMaistor.com